Kurs winiarski WSET2, czyli jak zostać znawcą win.

Kurs WSET Poziom 2 rozszerza i pogłębia wiedzę o winach i alkoholach. Pozwala zrozumieć jakiego wina można się spodziewać czytając etykietę dowolnej butelki. Uczy systematycznej analizy wina zgodnie z międzynarodowymi standardami. Przedstawia wiedzę o regionach i szczepach oraz produkcji wina i innych alkoholi. Pozwala prowadzić przekrojową dyskusję o winach z całego świata.

Kurs weekendowy optymalny dla zapracowanych i spoza Warszawy:
24-26 marca i 31 marca-2 kwietnia
Egzamin – 7 kwietnia
Zajęcia w piątek od 18.00 do 21.30, sobota od 10.00 do 16.00, niedziela od 10.00 do 16.00

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie. Calos odbywac sie bedzie w WineRepublic na warszawskim Żoliborzu.

Program
Szczepy i regiony winiarskie na świecie;
* Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)
* Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi
* Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia
* Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru
* Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku
* Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru

Cena – 2 400 PLN brutto (cena obejmuje materiały edukacyjne, szkolenie, degustacje, egzamin)